Tuesday 27 August 2013

Salted Egg Butter Prawn

Posted by Unknown  |  at  02:04 No comments


Salted Egg Butter Prawn
Oleh:Norzawani Yusop


Bahan-bahan:
1/2 kg udang (nak guna ketam pun boleh jgk)
5 sudu tpg jagung
3 sudu bsr mentega
3 bj bwg putih - di cincang halus
15 helai daun kari
6 bj cili padi - potong kecik2
1 tin susu cair
3 bj telur masin - rebus dan amik yg kunin aje (hancur2 kan sket)
garam / gula
minyak

Cara buat:
Gaul udang dgn tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kekuningan n garing. Angkat dan ltk tepi.

Minyak bks menggoreng udang ketam, tinggal kan dalam sesudu, masukkan mentega. Tumis bwg putih hingga garing.

Masukkan cili api dan daun kari. Tumis hingga naik bau. Masukkan telur masin.

Masukkan susu cair. Masukkan garam dan gula sket. Gaul rata lps tu masukkan ketam.

Masak kejap je sekadar bhn2 digaul rata dgn udang atau nak susun udang tu ats pinggan and nak curahkan kuah kat atas pun boleh.

Hidangkan. Siapppp utk di mkn panasss2...

Share This Post

About the Author

berkongsi pelbagai cerita menarik melalui medium blogspot

Dapatkan Berita Terkini Melalui Email

Hanya Masukkan Email Anda Di Sini.

Related posts

0 comments:

© 2014 Murai dot coms. Like FB Murai Dot Coms Edited from Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.
back to top