Salted Egg Butter Prawn
Oleh:Norzawani Yusop
Oleh:Norzawani Yusop
Bahan-bahan:
1/2 kg udang (nak guna ketam pun boleh jgk)
5 sudu tpg jagung
3 sudu bsr mentega
3 bj bwg putih - di cincang halus
15 helai daun kari
6 bj cili padi - potong kecik2
1 tin susu cair
3 bj telur masin - rebus dan amik yg kunin aje (hancur2 kan sket)
garam / gula
minyak
Cara buat:
Gaul udang dgn tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kekuningan n garing. Angkat dan ltk tepi.
Minyak bks menggoreng udang ketam, tinggal kan dalam sesudu, masukkan mentega. Tumis bwg putih hingga garing.
Masukkan cili api dan daun kari. Tumis hingga naik bau. Masukkan telur masin.
Masukkan susu cair. Masukkan garam dan gula sket. Gaul rata lps tu masukkan ketam.
Masak kejap je sekadar bhn2 digaul rata dgn udang atau nak susun udang tu ats pinggan and nak curahkan kuah kat atas pun boleh.
Hidangkan. Siapppp utk di mkn panasss2...
0 comments: